Proč je v potravinách méně vitamínů?

V potravinách již chybí velké množství vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Jak má být tělo zdravé, když tam běžnou stravou všechny potřebné stavební látky nedodáte? Dnes je už nezbytně nutné jejich správné množství doplňovat kvalitními potravinovými doplňky.

Lidé ale často říkají, že mají už tolik prášků, že nemohou brát další. Je potřeba si ale uvědomit, že POTRAVINOVÉ DOPLŇKY NEJSOU PRÁŠKY, jsou doplnění toho, co ve stravě dnes už výrazně chybí. To je jako by řekli: „Já nemůžu pít bylinkový čaj, já nemůžu jíst mrkev, jablíčka, já nemůžu tlačenku, já si nemůžu dát…, protože beru spoustu prášků.“ To je přece nesmysl.

Když jíte normální jídlo, tak se najíte dobře, chutně a nemáte hlad, to ano. Ale buňky hlad mají a obrovský, a tak strádají a omezují svoje funkce! Když dáte do auta chudý benzín, tak taky pojede a nebude svítit kontrolka, ale bude se cukat a za čas si zničíte motor. S vaším tělem to dopadá stejně. Po mnoha letech takového nedostatku se začínají plíživě a postupně projevovat různé zdravotní problémy, které ale hned nezaregistrujete. Začíná to třeba jen opakující se únavou, drobnou vyrážkou, alergickou reakcí na něco, co vám dřív nic nedělalo, atd... až se vám ten „motor“ zadře.

Také si musí každý uvědomit, že když začne tyto výživné látky doplňovat, tak nestačí sníst jednu krabičku tabletek nebo vypít jeden vitamínový nápoj. Zdravotní problém vzniká z nedostatku živin několik let, až desetiletí, tak se bude zlepšovat taky několik měsíců až let. Ale pokud nikdy tu výživu doplňovat nezačnete, tak se Váš problém bude stále zhoršovat. Chemické léky ztlumí jen bolest, sníží tlak, cukr, cholesterol, deprese, nevolnost…, ale příčinu nevyřeší, problém se bude prohlubovat stále dál a dál. Ano, je potřeba užívat předepsané léky, ale je dobré začít pracovat na svém opravdovém uzdravování.

Všechny nemoci a civilizační choroby vznikají z nedostatku důležitých mikronutrientů ve stravě. V současné době vědci zjistili, že za posledních 50 let ubylo v zelenině a dalších potravinách až 80% z jejich původního obsahu vitamínů a minerálů. Tento nedostatek působí nejprve v buněčné biochemii, jejíž porucha potom spouští mechanizmy vzniku naprosto všech nemocí.

A proč v potravinách ubylo tolik původních živin?

Již dlouho víme, že znečištění ovzduší v okolí průmyslových aglomerací, a zejména kolem elektráren na hnědé uhlí, má silně negativní vliv na zdraví lidí. Ale ukazuje se, že rozšíření horšího zdraví vůbec nekoresponduje s mapami nejvíce znečištěného ovzduší. Na stopu vědce přivedli až zcela nedávno veterináři, kteří našli u koní a dalších zvířat stejné civilizační choroby, jaké už dlouho známe u lidí. Což jim přišlo divné, když zvířata svůj jídelníček nezměnila.

Až dnes zjišťujeme, že nejen chemická hnojiva, průmyslové zpracování potravin, špatné hospodaření s půdou a přímé znečištění ovzduší snižují kvalitu potravin, ale také kyselý déšť je dalším článkem řetězce mechanismů, na jehož konci postihuje lidi spoustu nemocí a dalších civilizačních chorob.

Řetězec příčin a následků pro existenci celého segmentu civilizačních chorob začíná u deficitu minerálů v půdě. Kyselé deště snížily pH v půdě do té míry, že se zvýšilo rozpouštění přirozeně se vyskytujících minerálů, které začaly pod vlivem zemské gravitace „unikat“ se zasakující dešťovou vodou do hlubších půdních vrstev. Minerály se tak dostaly mimo dosah kořenů rostlin, které člověk využívá ke své obživě. Bez minerálů nemohou rostliny žádné vitamíny vytvořit. Ani nám nepomůže, že si pěstujeme vlastní zeleninu, na naše zahrádky kyselé deště dopadají taky.

Vzniklý deficit minerálů v půdě má fatální dopad na biologickou hodnotu konzumované zeleniny, obilovin, luštěnin a dalších potravních zdrojů minerálů a vitamínů, na nichž je člověk životně závislý.

A právě změny zdravotního stavu velkých zvířat závislých na pastvě a krmení senem obrátily pozornost k tomuto problému. Lidé za poslední roky svůj jídelníček změnili a nahradili nezdravými potravinami, ale u velkých zvířat k žádné změně jídelníčku nedošlo. Zvířata se stále pasou na loukách, nekonzumují tuk, cukr a bílou mouku a jsou dokrmována senem stejně, jako dříve. Je tedy nezbytné předpokládat, že podobná onemocnění i u druhově tak odlišných savců jako je člověk a skot, musejí mít v něčem shodný základ. A tento základ se našel v úbytku minerálů v půdě a tím i ve všech rostlinách. No a také tím pádem na výživné hodnotě a zdraví produktů z těchto zvířat (maso, vejce, mléko).

Rozpoznáním úlohy kyselých dešťů, které snížily obsah minerálů nejen na polích, na kterých se pěstuje zelenina a obilí, ale i pastvinách a loukách, se kruh poznání uzavírá. Kyselé deště padají na zem i ve velkých vzdálenostech od původních zdrojů znečištění ovzduší, a z nich především od zdrojů emisí kysličníku siřičitého. Proto se nedalo nic vyčíst z původního porovnávání map znečištění ovzduší a z jejich srovnávání se statistikami zdravotního stavu z míst nejhoršího znečištění. Kyselé deště dopadaly střídavě na různá území a téměř dokonale zprůměrovaly statistiky zdravotního stavu z okresů blízkých i vzdálených od zdrojů znečištění. Dnes konečně víme, proč.

Proto je tak obrovsky důležité doplňovat vitamíny, minerály a další důležité živiny, aby buňky celého našeho těla měly dostatek stavebních látek pro svůj zdravý život a mohly fungovat tak, jak mají. Když máme zdravé buňky, jsme i dokonale zdraví. O svá auta se také staráme a naléváme do nich kvalitní benzín a kvalitní olej. Nikdy do nich nedáme něco, co tam nepatří. Tak do sebe také dávejme vše, co tam patří a bude s námi dobře!

A jestli vám chybí dostatek finančních prostředků, abyste si mohli nakupovat kvalitní potraviny a kvalitní potravinové doplňky, tak se seznamte s naším projektem, díky kterému si zajistíte tolik peněz, kolik chcete a kolik potřebujete. Rádi vám pomůžeme vše pochopit a začít využívat pro váš lepší život v hojnosti a ve zdraví.

Můžete si také poslechnout zajímavý rozhovor MUDr. Karla Erbena, který se celý svůj život intenzivně věnoval problematice všech civilizačních chorob.